Dit alles heeft mij sterk gemaakt

Melissa heeft een moeilijke periode achter de rug. Met de steun van Nienke Water, iPA-medewerker van Streetcornerwork heeft ze haar leven weer voldoende op orde gekregen. Nu gaat het weer beter.

Wie Melissa ontmoet, maakt kennis met een zelfbewuste en zelfverzekerde jonge vrouw. Niets doet vermoeden van het indringende verhaal dat zij ons gaat vertellen. We spreken elkaar op een van de vestigingen van het iPA-team aan de Jan Tooropstraat.
Nu gaat het weer beter met Melissa en daar heeft ze hard aan gewerkt. Met de ondersteuning van Nienke Water, iPA-medewerker van Streetcornerwork, is dat gelukt. iPA staat voor ‘intensieve Preventieve Aanpak’. De iPA -medewerkers helpen jongeren in de leeftijd van 16 – 27 jaar om de draad weer op te pakken m.b.t. school en werk. Als psychosociale problemen daarbij belemmerend werken, zetten ze voor de jongere een passend zorgtraject uit.
Melissa trouwde jong en ging vanuit Amsterdam in Eindhoven wonen, omdat haar man daar zijn werk en huis had. Het huwelijk was voor haar een begin van een zelfstandig leven. Trouwen gaf haar meer vrijheid en zelfstandigheid, dacht ze. Het huwelijk, dat niet langer dan een jaar duurde, was voor haar een ontgoochelende ervaring. Haar man zette haar het huis uit en er werd scheiding aangevraagd.
Ze keerde weer terug naar haar ouders, die vrijdenkend zijn en hun kinderen ruimte laten. Maar scheiden blijft een taboe en de druk van familie en omgeving is groot. Er was daarom veel ruzie, zo veel ruzie dat Melissa op een dag besloot om wat geld te lenen om in een hotel te overnachten. Daarna heeft ze een klein half jaar bij een zus ingewoond.
De situatie was moeilijk. Ze had geen postadres, geen eigen woonruimte en paspoort meer, allemaal voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor studiefinanciering. En de ingrijpende ervaringen van de afgelopen twee jaren waren Melissa ook niet in de koude kleren gaan zitten. Er was hulp nodig!

Via Streetcornerwork kreeg Melissa weer een eigen postadres waardoor ze een paspoort kon aanvragen en haar school bracht haar in contact met Spirit, een hulporganisatie die o.a. woningen voor dak- en thuisloze jongeren aanbiedt. Maar ze kreeg niet gelijk een woning, er is een wachtlijst voor.
Op een gegeven moment zag Melissa het allemaal niet meer zitten en gaf ze het bijna op. Ze had niets meer en iedereen zag haar als een ‘rotte appel’. Toen belde Spirit, ze boden haar een studentenwoning aan. Voorwaarde om de woning te betrekken was dat ze naar school ging en werk had. Samen met een begeleider heeft ze toen deze voorwaarden geregeld.
Maar alles werd haar toch te veel en Melissa kon het niet meer aan: ze raakte overwerkt. Ze werd doorverwezen naar GGZ en kwam onder begeleiding van een psycholoog. Door die situatie stopte ze met haar opleiding. Maar om in een studentenwoning te kunnen wonen, moet je een opleiding doen.

Toen kwam Melissa in contact met Nienke van Streetcornerwork. Nienke hielp haar om alle problemen onder elkaar te zetten, om ze vervolgens stuk voor stuk op te lossen. Daardoor heeft ze weer een nieuwe opleiding kunnen starten en heeft ze haar leven weer voldoende op orde gekregen. Melissa: “Nienke was heel praktisch, zodat ik weer controle over mijn situatie kreeg. En ik ben een echte controlfreak, het is voor mij belangrijk om overzicht te hebben en in control te zijn. Wat echt hielp is dat Nienke mij oprecht wilde helpen, echt in mij geïnteresseerd was. Als er iets was kon ik altijd effe Nienke bellen, ze stond voor mij klaar.”

Nu gaat het weer goed met Melissa. “Dit alles heeft mij sterk gemaakt. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Ik hoef van mijzelf geen mensen meer te ‘pleasen’. Niets of niemand houd mij meer tegen om te bereiken wat ik wil.” Ze wil de Hbo-opleiding Human Resource Management gaan doen.