Verslag: Meidenwerk op stap met Martin van Rijn

Maandagmorgen 5 oktober zijn om 7.30 met 8 meiden, een vrijwilliger en een delegatie vanuit Streetcornerwork vertrokken met een bus naar Den Haag om Staatssecretaris van Rijn op te halen voor de Dag van de Jeugd.
De aanleiding voor dit bezoek was de Meidenbus, hij wilde eigenlijk door de Meidenbus opgehaald worden in de bus in gesprek gaan met de meiden, de groep was echter te groot dus vandaar de touringcar.

Iedereen was ruim op tijd op de Karel du Jardinstraat aanwezig en dit was gezien het tijdstip best bijzonder.
De meiden die mee zijn geweest kwamen uit Zuid , Noord en Zuid Oost.
Het zijn meiden met diverse achtergronden en problematiek. Een paar meiden zijn via de Meidenbus in contact gekomen met Streetcornerwork ,de rest door het meidenveldwerk.
De problemen waar deze meiden mee naar Streetcornerwork zijn gekomen variëren sterk en lopen uiteen van problemen op school, heftige problemen thuis, financiële problemen, huisvestingsproblemen en problematiek die hoort bij jonge alleenstaande moeders.

Staatssecretaris van Rijn wilde met name hierover in gesprek met de meiden. Door de opstelling in de bus was het voor hem en zijn ambtenaren mogelijk twee maal 4 meiden persoonlijk te spreken over de problemen die deze meiden tegenkomen.
De meiden die mee waren hebben hun persoonlijke verhalen gedeeld en verteld waar zij zoal tegen aanlopen, bijvoorbeeld: wat er gebeurt als je 18 wordt en weinig ondersteuning van thuis ervaart. Jonge moeders die oplopen tegen huisvestingsproblematiek en opvang voor hun kind en tegelijkertijd wel op zoek moeten naar werk of school. Een aantal meiden zijn mantelzorgers binnen het gezin wat een zware wissel trekt op hun persoonlijke problemen. Schulden en rekeningen die niet betaald kunnen worden. Meiden die samen met ouders in de maatschappelijke opvang zitten, druggebruik, kortom diverse problematiek die zeker niet altijd zichtbaar is.

Het waren interessante gesprekken waarin de staatssecretaris een goed beeld heeft gekregen van waar de meiden zoals tegenaanlopen maar ook wat Streetcornerwork doet voor deze doelgroep.

Thea van Susteren
Teamleidster Zuid en Meidenwerkgroep